fredag 28 december 2012

Ska jag berätta en hemlighet?

Såhär inför alla nyårslöften som kommer att ges om några dagar. Jag kan ju lova redan nu att de flesta av dem kommer att bestå av löften om träning och viktnedgång framförallt. Med detta innebär allt från fullspäckade gym till bantningsmetoder i mängder. Jag tänkte vara riktigt positiv i detta inlägget och be er som har tänkt ha detta som nyårslöfte att ge upp med en gång. Gymmet brukar vara knökat med nytt folk hela januari, men sen börjar det lugna ner sig månad för månad, det håller inte att köra till 120% med en gång, det orkar man inte.

Och sen till alla bantningskurer, lägg ner. Att inte äta kolhydrater är bara dumt, kroppen behöver det för att fungera och hjärnan behöver det framförallt. Fett är inte heller farligt men självklart ska allt vara i rätt mängder. Det folk brukar ha problem med är väl godis, chips, läsk, energidrycker, kakor, snabbmat och så vidare +att de äter för mycket när de väl äter riktig mat.

I hemunskapen kommer jag tydligt ihåg att man lärde sig att äta efter tallriksmodellen och följa kostcirkeln, gör man det så kommer man långt. Sen gäller ju det självklart att inte sitta still heller, vardagsmotion är en viktigt komponent som ej får glömmas. Gå till jobbet istället för att ta bilen, ta trapporna istället för hissen, cykla till stallet, promenera en bit med hästen som uppvärmning och så vidare. Om man vill komma i bättre kondition och gå ner i vikt så är det troligen så att du behöver göra en livsstilsförändring, speciellt om du har försökt att gå ner i vikt länge utan att lyckas. Du kan till exempel inte belöna dig själv efter en springrunda genom att äta en kexchoklad, då är hela jobbet ogjort. Inte heller en energidryck före springturen gör att orka med, då är allt det ogjort också. En energidryck innehåller oftast mer energi än vad du gör av med på ett helt träningspass. Är du trött så ät hellre en ordentlig middag, inga snabba kolhydrater utan välj fullkorn så mycket det bara går. Äter du till exempel snabbmakaroner så är det snabba kolhydrater, det betyder att ditt blodsocker går upp fort men ner ganska snabbt igen och det är då många oftast tar till en chokladbit eller annat småtugg för att orka med. Tricket är att hålla blodsockret på en jämn nivå så att man inte går och äter mellan måltiderna.

Saker som du bör undvika är väl egentligen all form av socker, så som kakor, snacks, godis, läsk, energidrycker, bullar och så vidare. En sak som jag alltid trott var okej att äta som mellanmål var risifrutti och mannafrutti, men det stod det i Friskis och Svettis tidning att det var en ganska dålig sak att trycka i sig. Varför? Det innehåller alldeles för mycket socker. Då är en banan bättre. Sen är det väl klart att man kan unna sig goda saker någon gång då och då, men verkligen inte varje dag, snarare en gång i veckan max!

Min stora last har alltid varit oboy och småätning. Men nu under den senaste månaden så har jag druckit max sju glas oboy, förut drack jag två glas om dagen i snitt. Jag måste säga att det märks att jag slutat med det, för i och med det minskade sötsuget också! För det är ju så, är man sötsugen och äter något sött så försvinner suget inte, snarare ökar det.

Nedan ser ni upplägget för tallriksmodellen, grönsaker och kolhydrater ska det vara lika mycket av(för en normal person som varken tränar väldigt mycket eller försöker att gå ner i vikt) och protein ska det vara mindre av. Om ni tänker er tallriken som ett peacemärke så förstår ni kanske. Sen är inte den här tallriken helt okej, skulle jag bytt ut halvfabrikatet mot helfabrikat(alltså bytt till "riktig" potatis) så skulle det blivit bättre. Sen saknas två delar av kostcirkeln här också, dels mjölkprodukter och dels frukt och bär. Det kan man enkelt kompensera med ett glas mjölk och en frukt som mellanmål eller efterrätt.

Vill man gå ner i vikt så han man fylla halva tallriken med grönsaker och sedan en fjärdedel med protein(kött eller vegetariska alternativ) och en fjärdedel med kolhydrater(ris, pasta, potatis och så vidare). Tränar man där emot mycket så är det att föredra att göra tvärt om, halva tallriken kolhydrater och grönsaker och protein på varsin fjärdedel.

Nu vet ni! Så sluta jojobanta, sluta belöna er själva med kakor, sluta åk hiss. Börja med att laga maten istället för att köpa hel eller halvfabrikat, då vet ni exakt vad ni får i er. Börja vardagsmotionera, börja gå istället för att åka bil, börja med att äta mer frukt och börja tänk lite mer positivt. Framförallt så ska ni börja med att försöka att vara nöjd över den ni är. Tack och hej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar